De vijf mooiste fietsroutes van Groningen: ontdek het Groningse landschap op je elektrische bakfiets

Gasbelroute Kolham Roegwold Schildwolde Slochteren Fietsroute
Elektrische bakfietsen Geplaatst op:
Geschreven door:

Groningen is een prachtige provincie met schitterende natuur. Misschien kom je tijdens het standaard fietstochtje naar je werk al mooie plekjes tegen. Maar wist je dat onze provincie ook prachtige fietsroutes heeft? Of je nou graag de Groningse weilanden wilt zien, liever pittoreske dorpjes bezoekt, of toch het meest geniet van fietsroutes langs het water, je vindt altijd wel een fietsroute die bij je past. Wil jij ook op een elektrische bakfiets Groningen verkennen? In deze blog verklappen we de vijf mooiste fietsroutes van Groningen. Trek eropuit en ontdek het Groningse landschap op je elektrische bakfiets. Let op: om deze fietsroutes te volgen heb je de ANWB Eropuit app nodig. 

Groningse graslanden

Wil je tijdens jouw fietstocht de Noord-Groningse graslanden bekijken? Dan is deze fietsroute iets voor jou. Tijdens deze 48 kilometer lange route fiets je tussen de koeien van dorpje naar dorpje. Wil je tussendoor even op adem komen? Bezoek dan de Piloersemaborg bij Den Ham of de Allersmaborg bij Ezinge. Tijdens deze 3 uur durende fietsroute fiets je vanaf Zuidhorn door de weilanden richting Den Ham. Na een eventuele stop bij de Piloersemaborg vervolg je je weg richting Garnwerd. Ben je in Garnwerd aangekomen? Blijf dan vooral even staan op de kenmerkende brug. Hier kijk je uit over het dorp met aan de linkerzijde een korenmolen en aan de rechterzijde het bekende café Bij Hamming. Hier kun je een kleine pauze houden voor een versnapering. Vervolg je weg richting Ezinge, Oldehove en Niehove. Wist je dat laatstgenoemde in 2019 zelfs verkozen is tot het mooiste dorp van Nederland? Dus zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Vanuit Niehove fiets je naar Niezijl en Grijpskerk. Vervolgens fiets je via het Van Starkenborghkanaal terug naar Zuidhorn en ben je weer op het startpunt van de fietstocht. Is een fietsroute van 48 kilometer iets te hoog gegrepen? Dan kun je deze fietstocht ook inkorten naar 22 kilometer. Sla dan na de Piloersemaborg linksaf richting Oldehove en fiets door naar Saaksum. Hier kun je de normale route weer oppakken.

Fietsroute Groningse graslanden Zuidhorn Oldehove M-Bikes Elektrische Bakfiets

Ommelanderroute

Ben je op zoek naar een fietstocht die je vanuit de stad Groningen kunt maken? Dan is de Ommelanderroute zeker een aanrader. Deze fietstocht van ongeveer 35 kilometer is op een elektrische bakfiets goed te doen. De route begint ten oosten van de stad Groningen bij het dorpje Garmerwolde. Via de Stadsweg fiets je vanuit Garmerwolde door de weilanden naar het dorp Ten Boer. De route leidt je langs de Widde Meuln, een korenmolen die ligt aan het Damsterdiep. Fiets je deze fietsroute op een woensdag of zaterdag? Dan heb je geluk, want dan kun je de molen van binnen bewonderen. 

Vervolgens fiets je via Woltersum, Wittewierum en Ten Post naar Winneweer. Het stuk tussen Ten Post en Winneweer fiets je langs het water van het Damsterdiep. Vervolgens fiets je via Loppersum naar Stedum. Ben je toe aan een kleine pauze? Stop dan bij de Bartholomeuskerk, een indrukwekkende kerk die stamt uit de 13e eeuw. De fietsroute leidt je verder langs het dorpje Lellens richting Thesinge. Dit dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht, wat betekent dat het een dorp is met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Na ongeveer 2,5 uur fiets je via de Lagerweg weer richting Garmerwolde, het eindpunt van de fietsroute.

Fietsroute De Ommenlanden Ommelanderroute Groningen

Tuinenroute Groningen

In het noorden van Groningen vind je de Tuinenroute. Deze 60 kilometer lange route is een echte aanrader voor elke tuinliefhebber. Deze fietstocht duurt gemiddeld 4 uur, dus trek er zeker de hele middag voor uit. We starten de route in Pieterburen. Dit dorp is bekend om het zeehondencentrum. Ben je een dierenliefhebber? Dan is een bezoek zeker de moeite waard. Vanuit Pieterburen fiets je via je Westernieland en Den Andel richting Warffum. Hier vind je de eerste tuin van de route: de Breituin. Deze aangelegde tuin met een oppervlakte van 3000m² met een vijver, meerdere terrassen en verschillende soorten tuinen is een paradijs voor iedereen die houdt van bijzondere tuinen. 

Na een bezoek aan de Breituin vervolg je jouw weg via het dorp Usquert naar Uithuizen. Hier vind je de Menkemaborg, een borg uit de achttiende eeuw omringd door tuinen. Houd er rekening mee dat er entree gevraagd wordt voor het bekijken van de borg en de tuinen eromheen. Wil je alleen de tuinen bekijken? Dan betaal je € 6,-. Wil je de borg ook bekijken? Dan kost de entree € 9,-. Na even rondgekeken te hebben in Uithuizen fiets je door de dorpjes Zandeweer, Eppenhuizen en Huizinge richting Middelstum. Dit dorpje bestond al in de negende eeuw en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht vanwege zijn goed bewaard gebleven radiale wierdestructuur en het historische centrum. Via Onderdendam fiets je naar Winsum. Dit dorp is in 2020 door de ANWB verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. In dit dorp vind je prachtige authentieke gevels, kerken en zelfs twee molens. Het is echt de moeite waard om dit dorp beter te bekijken. Wanneer je Winsum bekeken hebt, fiets je via Baflo en Eenrum weer terug naar Pieterburen.

Tuinenroute Groningen Usquert Uithuizen Middelstum Fietsroute

Gasbelroute

De Gasbelroute ligt ten zuid-oosten van de stad Groningen en is een route langs verschillende streekdorpenlandschappen. Let op: deze route gaat langs een halfverhard zandpad met grind. Fiets je liever niet over onverharde wegen? Dan is deze route geen aanrader voor jou. De route start in Hoogezand. Vanuit dit dorp dat vroeger als veenkolonie diende fiets je via Kolham en Froombosch langs de poldermolens op De Groenedijk. Vervolg je weg richting ‘t Roegwold, een aangelegd natuurgebied met het Knuppelpad. Dit pad is 750 meter lang en loopt over het water.  Het is zeker de moeite waard om even van je elektrische (bak)fiets af te stappen om dit pad te bewandelen. Wanneer je het Knuppelpad bewandeld hebt, fiets je door langs het Schildmeer in de richting van Siddeburen, Hellum en Schildwolde. In Schildwolde vind je de Fraeylemaborg, een borg die nu dient als een museum. De entree voor het museum bedraagt € 9,- per persoon. Vervolgens vervolg je je weg via Slochteren richting Froombosch. Dit stuk zal je bekend voorkomen, want eerder op de route ben je hier ook al langs gekomen. Het laatste stuk van de route fiets je via Sappemeer weer richting Hoogezand. De 45 kilometer lange fietsroute zit erop!

Gasbelroute Kolham Roegwold Schildwolde Slochteren Fietsroute

Lauwerslandronde

Een stukje natuur uit onze provincie dat natuurlijk niet kan ontbreken is het Lauwersooggebied. Ook al gaat deze fietstocht grotendeels door de provincie Friesland, we wilden je deze prachtige route niet onthouden. De route start bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Vanuit hier fiets je richting het noorden naar Mounebuorren. Vervolgens fiets je richting Ezumazijl, terwijl je onderweg de Ezumakeeg tegenkomt. Dit is een natuurgebied met een vogelkijkhut waar je bijzondere vogelsoorten kunt spotten. Vanuit Ezumazijl fiets je richting Oostmahorn, een klein dorpje gelegen aan het Lauwersmeer. Vervolg je weg wat meer landinwaarts richting Eanjum. Wanneer je dit dorpje gepasseerd bent, zie je aan de linkerkant de Bantpolder. Wanneer je deze route in de winter fietst, zie je hier duizenden overwinterende brandganzen. Fiets verder over de dijk richting het dorp Lauwersoog. Hier vind je ook de veerdienst naar Schiermonnikoog. Ben je toe aan een kleine pauze? Dit dorp biedt verschillende leuke eettentjes en cafeetjes waar je uit kunt kijken over de Waddenzee. Na een kleine versnapering fiets je door richting het zuidoosten. Na een tijdje door te hebben gefietst, kom je aan je linkerhand de Marnewaard tegen. Dit is een natuurgebied dat ook als militair oefenterrein dient. In dit gebied bevindt zich ook het militaire oefendorp Marnehuizen. Fiets door richting het dorp Zoutkamp. In dit dorp komen drie rivieren samen die vervolgens uitmonden in het Lauwersmeer. Fiets richting het westen. Op de route kom je Vogelkijkhut De Baak tegen. Wil je vogels spotten vanuit deze vogelkijkhut? Dan zijn laarzen wel aan te raden omdat de hut in regenachtige periodes anders moeilijk begaanbaar is. Vervolg je weg richting Dokkumer Nieuwe Zijlen, ook het startpunt van de route. Deze route is ongeveer 45 kilometer lang, maar is ook zeker de moeite waard.

Lauwerslandronde-Lauwersoog Fietstocht Friesland Groningen Ezumazijl

Dit zijn volgens ons de vijf mooiste fietsroutes van Groningen. Wil jij ook met een elektrische bakfiets (of op een andere fiets, zoals een elektrische fiets, toerfiets of een bakfiets zonder ondersteuning) Groningen verkennen? Neem dan contact met ons op.