Hoe onderhoud je jouw elektrische bakfiets?

Fietsenwinkel voor al je fietsen - M-Bikes Groningen
Elektrische bakfietsen Geplaatst op:
Geschreven door:

Sta je op het punt om een elektrische bakfiets te kopen? Dan is het goed om te weten dat een elektrische bakfiets onderhoud vereist. Een goed onderhouden bakfiets biedt je niet alleen een betere rijervaring, maar verlengt ook de levensduur van je fiets. Maar hoe kun je jouw elektrische bakfiets het beste onderhouden? In deze blog delen we enkele essentiële tips voor het onderhoud van je elektrische bakfiets.

Reparatie bakfiets M-bikes Groningen

Bakfiets schoonmaken zonder dat deze last krijgt van roest

Het schoonmaken van je elektrische bakfiets is een essentiële eerste stap. Vuil en vocht kunnen namelijk roest veroorzaken. Maak je fiets regelmatig schoon met warm water en een milde zeep, en droog hem daarna goed af om roestvorming te voorkomen. Vermijd het gebruik van hogedrukreinigers, omdat deze water in de elektrische componenten kunnen duwen. Vergeet ook niet om de ketting te oliën na het schoonmaken!

Tips voor het onderhouden van de batterij in je elektrische (bak)fiets

De batterij is het hart van je elektrische bakfiets. Behandel deze met zorg om de levensduur ervan te verlengen. Vermijd bijvoorbeeld het volledig ontladen van je batterij en laad de batterij op bij kamertemperatuur. Bewaar de batterij op een droge plek en houd hem schoon van vuil en stof. Probeer ook om de batterij regelmatig te gebruiken, want langdurige inactiviteit kan de prestaties verminderen. Gebruik je jouw elektrische bakfiets een lange tijd niet? Laad de accu dan wel regelmatig op. Hiermee voorkom je dat de accu beschadigd raakt door diepontlading. Het gevolg hiervan is dat de actieradius van je elektrische bakfiets een stuk lager wordt.

Controle en onderhoud van de remmen en banden

Goed functionerende remmen en banden zijn cruciaal voor jouw eigen veiligheid. Heeft jouw elektrische bakfiets remblokken? Controleer deze regelmatig op slijtage en laat ze vervangen als ze te dun worden. Controleer de bandenspanning ook maandelijks en pomp je banden indien nodig op. Daarnaast raden wij het ook aan om je banden regelmatig te laten controleren op scheuren.

Optimaal instellen en onderhouden van het elektrisch systeem

Het elektrisch systeem van je bakfiets bevat vitale componenten zoals de motor, controller en display. Zorg ervoor dat deze componenten schoon en droog blijven. Vermijd het wassen van deze delen met water en gebruik in plaats daarvan een droge doek om ze schoon te maken. Is er een probleem met het elektrische systeem? Neem dan contact op. Bij M-bikes hebben we veel ervaring met het repareren van elektrische bakfiets. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Al helemaal als het gaat om een probleem met elektriciteit. 

Bike Repair Groningen M-Bikes

Waarom professioneel onderhoud belangrijk is voor de levensduur van je elektrische bakfiets

Net zoals een auto, heeft ook een elektrische bakfiets regelmatig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Het gaat hierbij niet alleen om de dingen die je zelf thuis kunt doen, maar ook om professionele controles en reparaties.

Het is verstandig om je bakfiets minstens één keer per jaar door een professional te laten controleren. Dit zorgt ervoor dat eventuele problemen vroeg worden opgemerkt en verholpen voordat ze groter en mogelijk duurder worden. Denk hierbij aan het afstellen van de versnellingen, het controleren van de motor en het elektrische systeem, het vervangen van de remblokken en het uitvoeren van andere onderhoudstaken.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste fabrikanten van elektrische bakfietsen garanties bieden die onder bepaalde voorwaarden reparaties en vervanging van onderdelen dekken. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden van je garantie.

Hopelijk helpen deze tips je om het beste uit je elektrische bakfiets te halen en hem in topconditie te houden. Heb je vragen of hulp nodig bij het onderhoud van je elektrische bakfiets? Neem dan contact op! Bij M-bikes in Groningen staan we klaar om je te helpen!

Auke Ploeger Avatar

Over auteur Auke Ploeger

Over Auke Auke Ploeger werkt sinds begin 2015 bij M-bikes. Hij heeft inmiddels vele jaren ervaring in het vak en kan jou daarom bijstaan bij jouw keuze voor de juiste fiets. Werkt jouw fiets niet naar behoren? Ook daarbij helpt Auke je graag.

Lees meer

Blog delen