Hoe bepaal je de juiste framemaat bij een nieuwe elektrische bakfiets?

Buitenkant pand M-bikes Groningen
Elektrische fietsen Geplaatst op:
Geschreven door:

Het raadsel van de framemaat: de sleutel tot fietscomfort

Heb je ooit een nieuwe (elektrische) bakfiets gekocht? Dan ben je bekend met het belang van de juiste framemaat. Het is als de sleutel tot een comfortabele rit, maar waar vind je die sleutel precies? Onze experts staan voor je klaar en geven je in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen over framematen!

Bij het kiezen van een nieuwe elektrische bakfiets zijn er tal van factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Een van belangrijkste aspecten is de framemaat. De framemaat van een fiets heeft een enorme invloed op het comfort, de prestaties en zelfs de veiligheid tijdens het fietsen. In deze blog gaan we dieper in op waarom de juiste framemaat zo belangrijk is en hoe je deze kunt vinden bij het kiezen van een elektrische fiets.

Welke framemaat heb ik nodig?

Het is een vraag die velen van ons hebben gesteld bij het kiezen van een nieuwe fiets. Of het nu gaat om een elektrische bakfiets voor het hele gezin of een stijlvolle elektrische stadsfiets voor dagelijks gebruik, de juiste framemaat is essentieel voor een aangename fietservaring.

Waarom is de framemaat belangrijk?

De framemaat bepaalt eigenlijk de grootte van de fiets, met name de lengte van de framebuis die het zadel verbindt met de pedalen. Een fiets met de juiste framemaat zorgt voor een ergonomisch correcte fietspositie, wat resulteert in een comfortabele rit. Een fiets met een te groot frame kan leiden tot overmatige strekking van de benen en rug, wat ongemak en zelfs blessures kan veroorzaken. Aan de andere kant kan een te klein frame leiden tot kniepijn en verminderde krachtoverdracht tijdens het trappen.

Hoe vind je de juiste framemaat?

Het vinden van de juiste framemaat voor jouw lichaamsbouw en rijstijl is essentieel voor een optimale fietservaring. Er zijn verschillende methoden om de juiste framemaat te bepalen:

  1. Fysieke metingen: Meet je binnen beenlengte vanaf de grond tot aan je kruis. Deze meting geeft een goede indicatie van de benodigde framemaat. Verschillende fietsmerken en -modellen hebben echter mogelijk verschillende geometrieën, dus het is verstandig om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen.
  2. Proefrit: Een proefrit maken op verschillende fietsen met verschillende framematen kan helpen om te bepalen welke maat het meest comfortabel aanvoelt. Let tijdens de proefrit op zaken als de positie van het stuur, de afstand tot het zadel en de algemene rijervaring.
  3. Deskundig advies: Raadpleeg een professionele fietsenmaker of verkoopmedewerker. Zij helpen je bij het bepalen van de juiste framemaat op basis van je lichaamsbouw, fietsdoelen en persoonlijke voorkeuren.

Waar vind ik de framemaat?

Het antwoord kan verrassend eenvoudig zijn: op het frame zelf! De framemaat wordt vaak aangegeven in centimeters, gemeten van het midden van de trapas tot aan de bovenkant van de zitbuis. Deze maat geeft aan hoe groot de fiets is en of deze bij jouw lengte en lichaamsbouw past.

Het belang van de juiste framemaat bij elektrische fietsen

Bij elektrische bakfietsen is het belang van de juiste framemaat nog groter. Elektrische bakfietsen zijn over het algemeen zwaarder dan gewone fietsen vanwege de toevoeging van de motor en accu. Een goed passend frame is daarom cruciaal om het extra gewicht effectief te kunnen beheersen en een comfortabele rit te garanderen. Bovendien is het voor elektrische bakfietsen belangrijk om de juiste balans te vinden tussen comfort, wendbaarheid en stabiliteit, wat allemaal wordt beïnvloed door de framemaat.

Het kiezen van de juiste framemaat is van vitaal belang bij het kiezen van een elektrische fiets. Het bepaalt niet alleen het comfort en de prestaties tijdens het fietsen, maar ook de veiligheid en het algemene plezier van de rit. Bij M-bikes begrijpen we het belang van een goed passende fiets en staan we klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte elektrische fiets met de juiste framemaat voor jouw behoeften en voorkeuren.

Neem telefonisch contact op of kom langs bij M-Bikes en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het vinden van de ideale fiets. Want als het gaat om fietscomfort, is de juiste framemaat de sleutel tot succes!

*Disclaimer: De informatie in deze blog is bedoeld als algemeen advies. Voor specifieke aanbevelingen met betrekking tot framematen en wielmaten, raden we aan om een van onze deskundige medewerkers te raadplegen, dit kan telefonisch of in de winkel!