Hoe voorkom je fietsdiefstal? Praktische tips en trucs

Bicycle 1313892 1280
Elektrische fietsen Geplaatst op:
Geschreven door:

Fietsdiefstal is een groot probleem in Nederland. Vorig jaar zijn er tussen de 468.000 en 772.000 fietsen gestolen, wat neerkomt op zo'n 1.300 tot 2.100 fietsen per dag. Dat betekent dat elke dag honderden mensen zonder fiets verder moeten. Ondanks dit hoge aantal wordt er slechts van 85.000 gestolen fietsen aangifte gedaan. De kans dat je fiets gestolen wordt, is dus aanzienlijk, en het terugkrijgen ervan is vaak lastig. Maar hoe voorkom je fietsdiefstal nou echt het beste? We vertellen het je in deze blog.

Kies het juiste slot voor je fiets

Allereerst is het belangrijk om het juiste slot voor je fiets te kiezen. Met zoveel verschillende opties op de markt kan het lastig zijn om te bepalen welk slot het beste is voor jouw situatie. Een goed slot is de eerste verdedigingslinie tegen dieven, en het juiste slot kan het verschil maken tussen een veilige fiets en een gestolen fiets. Om te bepalen wat het beste fietsslot is in jouw situatie hebben we de verschillende soorten fietssloten voor je op een rij gezet.

Wat zijn de verschillende soorten fietssloten?

Er zijn verschillende soorten fietssloten die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Een kettingslot is een populaire keuze omdat het flexibel en sterk is. Hiermee kun je je fiets makkelijk vastzetten aan grote objecten. Bovendien zijn kettingsloten vaak lang genoeg om zowel het frame als het wiel vast te maken. Het nadeel is dat ze zwaar zijn en minder makkelijk mee te nemen.

Beugelsloten bieden uitstekende bescherming tegen diefstal, omdat ze zeer stevig en moeilijk open te breken zijn. Ze zijn compact en eenvoudig mee te nemen, maar hun gebrek aan flexibiliteit kan het lastig maken om je fiets aan bepaalde objecten vast te zetten.

Ringsloten zijn handig omdat ze direct aan je fiets vastzitten en snel in gebruik zijn. Ze zijn geschikt als extra beveiliging naast een ander slot. Maar als je alleen een ringslot gebruikt, biedt het minder bescherming omdat je je fiets niet aan een vast object kunt bevestigen.

Tot slot zijn er kabelsloten, die lichtgewicht en flexibel zijn, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Ze bieden echter minder veiligheid, omdat ze vaak makkelijk door te knippen zijn. Kabelsloten zijn daarom meer geschikt als tijdelijke oplossing of als extra slot naast een steviger type.

Hoe herken je een goed fietsslot?

Een goed fietsslot herken je aan een aantal belangrijke eigenschappen. Kijk eerst naar het materiaal: sterke materialen zoals gehard staal zijn moeilijk door te knippen of door te zagen. Het gewicht van het slot kan ook iets zeggen over de kwaliteit; een zwaarder slot is vaak sterker. Let daarnaast op keurmerken, zoals ART-keurmerken, die aangeven dat het slot uitgebreid is getest op veiligheid. Kies een slot dat lang genoeg is om je fiets aan een vast object te bevestigen. Tot slot, controleer de sluiting: een slot met een complexe sluiting is moeilijker open te breken, wat extra veiligheid biedt voor je fiets. Met een goed slot voorkom je fietsdiefstal vaak al, omdat fietsen die gemakkelijker mee te nemen zijn eerder zullen worden gekozen.

Waar en hoe kun je je fiets het beste parkeren?

Waar en hoe je je fiets parkeert, is net zo belangrijk als het slot dat je gebruikt. Een veilige plek kan het risico op diefstal aanzienlijk verminderen. Het gaat niet alleen om het kiezen van een goede locatie, maar ook om hoe je je fiets vastzet. In de volgende delen van deze blog gaan we dieper in op waar je je fiets het beste kunt parkeren en hoe je hem het meest effectief kunt vastzetten. Daarnaast delen we ook een slimme tip van iemand die weet hoe fietsendieven denken. Met de juiste kennis zorg je ervoor dat je fiets veilig blijft, waar je hem ook achterlaat.

Wat is de beste plek om je fiets te parkeren?

De beste plek om je fiets te parkeren is een plek waar beveiliging aanwezig is, zoals in een bewaakte fietsenstalling. Deze plekken hebben vaak toezicht en zijn speciaal ontworpen om fietsen veilig te houden. Het kan verleidelijk zijn om je fiets snel ergens neer te zetten, maar als je kiest voor een bewaakte stalling voorkom je fietsdiefstal veel vaker. Als er geen bewaakte stalling in de buurt is, kies dan een drukke, goed verlichte plek waar veel mensen langskomen. Hoe meer ogen er op je fiets gericht zijn, hoe minder aantrekkelijk hij is voor dieven. Veilig parkeren begint bij een slimme locatie.

Hoe kun je je fiets extra goed vastzetten?

Om je fiets extra goed vast te zetten, kun je hem het best ergens aan bevestigen, zoals een boom of een paaltje. Dit maakt het veel moeilijker voor dieven om je fiets mee te nemen, omdat ze dan niet alleen het slot moeten kraken, maar ook de fiets los moeten krijgen van het object waaraan hij vastzit. Zorg ervoor dat je zowel het frame als het voorwiel vastzet, zodat je fiets goed beveiligd is. Vermijd losse objecten die makkelijk verplaatst kunnen worden. Door je fiets stevig vast te zetten aan iets dat niet zomaar weg te halen is, verklein je de kans dat hij gestolen wordt.

Tip van een ex-fietsendief: zet je fiets altijd op slot bij het ventiel 

Tot slot delen we een tip van een ex-fietsendief: zet je fiets altijd op slot bij het ventiel. Het Groningse nieuwsplatform Sikkom interviewde een voormalig fietsendief. Hij vertelt dat dieven vaak de standaard van de fiets afbreken en als een soort hefboom gebruiken om zelfs de stevigste sloten open te breken. Als je je fiets bij het ventiel vastzet, riskeren ze het ventiel te beschadigen, waardoor de fiets een lekke band krijgt. Een fiets met een kapot ventiel is niet aantrekkelijk voor dieven, omdat ze hem moeilijk kunnen verkopen. Deze eenvoudige truc kan je fiets beschermen tegen diefstal.

Gebruik extra beveiliging voor je fiets

Er zijn nog een aantal extra beveiligingsopties om fietsdiefstal te voorkomen. Denk aan een tweede slot, zoals een ringslot in combinatie met een kettingslot. Ook een GPS-tracker kan helpen om je fiets snel terug te vinden als hij toch gestolen wordt. Daarnaast is het slim om je fiets te verzekeren. Hiermee ben je gedekt tegen de kosten van diefstal, wat veel zorgen kan wegnemen. Bij M-Bikes sluit je eenvoudig een fietsverzekering af, zodat je fiets goed beveiligd is en je met een gerust hart op pad kunt gaan.

Wat te doen bij fietsdiefstal?

Met bovenstaande tips voorkom je fietsdiefstal in de meeste gevallen. Toch kan het altijd gebeuren dat je fiets plotseling verdwenen is. Dat is erg vervelend! Denk eerst goed na over waar je hem hebt geparkeerd. Het is mogelijk dat je fiets op een plek stond waar hij niet mocht staan en dat de gemeente hem heeft verwijderd. In dat geval kan je fiets naar een fietsendepot van de gemeente zijn gebracht. Bezoek de website van je gemeente voor instructies over hoe je je fiets kunt terugkrijgen.

Weet je zeker dat je fiets gestolen is? Doe dan meteen aangifte bij de politie. Dit vergroot de kans dat de politie je fiets terugvindt en helpt ook om het aantal diefstallen in je buurt in kaart te brengen. Vergeet niet om online platforms zoals Marktplaats en andere tweedehands websites te controleren. Soms proberen dieven gestolen fietsen snel door te verkopen. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter de kans dat je je fiets terugvindt. Het is ook slim om de details van je fiets, zoals het framenummer, altijd bij de hand te hebben. Dit maakt het eenvoudiger om je fiets te identificeren als hij wordt teruggevonden.